/ iStock/Getty Images
Обвинение в причиняване на имуществени щети е повдигнато срещу лондончанин, който повреди картина на Пикасо, изложена в Лондонската галерия за съвременно изкуство "Tate Modern", съобщиха от Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Състоянието на платното на Пикасо е оценено от експерти. Вандалът казва, че не се признава за виновен.

Двадесетгодишният лондончанин Шакил Маси е обвинен в имуществени щети. Той ще остане в ареста до 30 януари - съдът отказа да го пусне под гаранция. По време на обвинението той заяви, че не се смята за виновен.

Вандал повреди картина на Репин в Третяковската галерия (СНИМКИ)

За състоянието на картината на Пикасо не се съобщава почти нищо. От изявлението на галерията следва, че картината е била разкъсана. Експертите оценяват работата на Пикасо от 1944 г. „Бюст на жена“ на 20 милиона паунда.
 


Инцидентът в галерията е станал в събота. За това как двадесетгодишният лондончанин е успял да повреди картината, галерията не съобщи.

Вандал повреди статуята „Атакуващия бик“ на Уолстрийт

"Нашият екип от реставратори работи по творбата, оценява щетите. Галерията "Tate Modern" е все още отворена", заявиха от администрацията на музея.
„Бюст на жена“ е завършен от Пикасо на 5 май 1944 г. в Париж, в последните дни на нацистката окупация. За модел на художника послужила неговата любовница Дора Маар.
БГНЕС