/ iStock/Getty Images
Китайски археолози са открили селище на повече от 3000 години.

Руините на селището са открити в днешното село Чжаояо близо до град Уан в провинция Хъбей в Северен Китай. Селището е заемало площ от около 220 000 квадратни метра. То е възникнало в средата на периода Шан (1600-1046 г. пр.н.е.).

Археолозите са открили пътища, пещи за изпичане на керамика, канали на водни пътища и руини на къщи. Сред разкопките има също керамични съдове, фиби за коса, издълбани от кост, и парчета от черупки на костенурки, използвани за гадаене.

Установено е, че всяка от къщите е имала вътрешна отоплителна система, наподобяваща традиционния китайски кан - издигната платформа, през която е минавал комин. В много селски домове каните и днес заместват леглото.

Селището може да е било център на племе или на древно царство, смята Уей Шугуана, ръководител на отдела за археологически изследвания на династиите Шан и Джоу в Института за културни ценности и археология в провинция Хъбей.

Според археолога разположението на селището се отличава с рационалност, а отоплителната система може да помогне на изследователите да добият представа за климата в Северен Китай през онази епоха.
БГНЕС