В Кипър ще избират президент на втори тур след седмица
В Кипър ще избират президент на втори тур след седмица / снимка: Reuters
В Кипър ще избират президент на втори тур след седмица
61478
В Кипър ще избират президент на втори тур след седмица
  • В Кипър ще избират президент на втори тур след седмица

Кандидатът за президент на Кипър от дясноцентристката партия Демократически сбор (ДИСИ) Никос Анастасиадис и представителят на лявата партия АКЕЛ Ставрос Малас отиват на втори тур на изборите, сочат резултати от преброяването на близо 100% от гласовете.

Анастасиадис събра 45,3%, докато социолозите, които се опряха на екзитпол (анкетиране на излизащите от избирателните секции) вече го бяха посочили за президент. Малас има 27,1%, само с 9000 пред Йоргос Лиликас, който събра 24,9%. Втория тур е на 24 февруари.

Вотът днес съвпада с един от най-драматичните периоди в съвременната история на островната държава, която е пред фалит в резултат на тежка финансова и икономическа криза.

Според последната информация за избирателната активност към 15.00 ч. 61,35% от гласоподавателите са отишли до урните. Това е своеобразен антирекорд в президентска надпревара - за сравнение към същия час на изборите през 2008 г. над 75% от избирателите вече бяха гласували.

Около 545 000 избиратели имаха право да гласуват. Конституцията на страната повелява, че държавният глава е начело и на правителството за срок от пет години.

Трима бяха основните кандидати за президентския пост в Кипър от общо 11-те кандидатури - рекорден брой участници в президентската надпревара. Като лидери и основните претенденти за стопани на президентския дворец в Никозия бяха сочени Никос Анастасиадис от десноцентриския Демократичен съюз (ДИСИ), Ставрос Малас от комунистическата Прогресивна партия на работещите хора (АКЕЛ) и независимият кандидат Георгиос Лиликас.

Последните проучвания преди вота определяха като лидер в надпреварата демократът Анастасиадис, който водеше с 15 пункта пред другите двама кандидати. Той смята, че страната няма да може да се възстанови икономически без помощ от Европа и се надява да спечели още на първия кръг. Неговият предизборен лозунг беше „Кризата иска лидер”.

Представителят на управляващата в момента крайно лява партия (АКЕЛ) Ставрос Малас отвърна на Анастиадис като избра за мото на кампанията си: „Да! Кризата иска НАДЕЖДЕН лидер”. Бившият министър на здравеопазването се опитваше да спечели избиратели с тезата, че ако в Кипър дойдат на власт десноцентриски сили, ще последва масово обедняване на народа.

В отговор на двамата си опоненти третият кандидат избра за предизборен слоган „Не! Лидерът иска криза”. Георгиос Лиликас е бивш член на комунистическата АКЕЛ. Оглавяваше външното министерство и това на търговията, индустрията и туризма. Сега той се противопоставя категорично на Меморандума за финансова помощ, от който Кипър има нужда. Лиликас смята, че ще е трагична грешка да се позволи на частни финансови одитори да проведат независима оценка на състоянието на кипърската банкова система.