В десетки страни се състояха демонстрации за Дарфур
В десетки страни се състояха демонстрации за Дарфур / netinfo

В десетки страни се състояха демонстрации с призив световните лидери да увеличат усилията за решаване на кризата в Дарфур, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите от коалиция от неправителствени организации бяха планирали протести в над 30 държави, сред които Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия, Япония, Австралия и Монголия. Те предупредиха, че някои от международната общност са станали самодоволни, откакто Съветът за сигурност на ООН одобри на 31 юли плановете за разполагане в обширната западна суданска област на 26-хилядна съвместна мироопазваща мисия на световната организация и Африканския съюз.

Демонстранти в Рим носеха тениски с изобразена отпред изцапана с кръв ръка.

Протестиращите в Лондон извървяха разстоянието от суданското посолство до резиденцията на британския премиер Гордън Браун. Те издигнаха лозунги от типа "Спрете геноцида в Дарфур" и "Изнасилвания, мъчения, убийства. Още колко дълго за Дарфур?"

Британският държавен министър за Африка, Азия и ООН в министерството на външните работи и Общността на нациите Марк Малок Браун, който наскоро посети Судан, заяви, че ситуацията в областта за жените, децата и цивилните мъже е също толкова опасна, колкото е била и преди две години. Нито пък е по-сигурно, че ще има политическо решение на конфликта, подчерта лорд Малок Браун в реч на демонстрацията.