Узаконяват престоя на 30 000 имигранти в Холандия
Узаконяват престоя на 30 000 имигранти в Холандия / netinfo

Холандският парламент даде зелена светлина за узаконяване на престоя на 30 хиляди нелегални имигранти в страната. Мярката ще важи за хората, подали молба за убежище преди април 2001 година, предаде Франс прес.

Депутатите одобриха само предложения, уточняващи някои аспекти от законопроекта, без да преразглеждат основата му. Това стана с подкрепата на трите партии от управляващата коалиция - Християндемократическият призив, Партията на труда и Християндемократическият съюз, на най-голямата опозиционна формация - крайнолявата Социалистическа партия, както и на Зелените.

С "против" гласуваха либералите на бившия министър на имиграцията и интеграцията Рита Вердонк, спечелила си прозвището "Желязната Рита" заради стриктния си подход по въпроса, и крайната Партия на свободата. Двете формации обаче разполагат с едва 31 места в 150-членната долна камара на парламента.

"Всеобщата амнистия", както наричат законопроекта холандците, предвижда узаконяване на престоя на всеки подал молба за убежище чужденец, който е пристигнал в страната преди 2001 година и не е бил експулсиран.