Уволнения във в. Комерсант за обиди срещу Путин
Уволнения във в. Комерсант за обиди срещу Путин / снимка: Reuters

Собственикът на издателската група "Комерсант" Алишер Усманов обяви, че генералният директор на холдинг "Комерсант" Андрей Галиев е подал оставка, а главният редактор на "Комерсант - Власт" Максим Ковалски е уволнен, съобщи електронният вестник "Газета".

Според телевизионния канал "Русия 24" Усманов бил принуден да вземе "толкова крайно решение" след излизането на новия брой на списание "Комерсант - Власт". Пред "Газета" Усманов твърди, че никога досега не се е намесвал в редакционната политика на изданията в издателската група, но някои публикации през последните дни представлявали според него "нарушение на журналистическата етика", пише БТА. В последния брой на списание "Комерсант - Власт" са публикувани серия от остро критични коментари за изборната победа на партията "Единна Русия". Заглавието на водещия материал е непреводима игра на думи су популярното название на членовете на партията на Владимир Путин "Единна Русия" - "единоруси" - и измислен термин, чийто смисъл е "онези, които дружно тъпчеха урните с фалшиви бюлетини".

"Става дума за материали, които граничат с дребно хулиганство", заявил Усманов и добавил, че не изключва вероятността да даде Ковалски под съд.

Решение по молбата за оставка на Галиев ще бъде взето след изготвяне на бюджета на издателската група за 2012 г.

Издателската група "Комерсант" е създадена на базата на вестник "Комерсант" през 1989 г. През 2006 г. вестникът бе купен от бизнесмена Алишер Усманов. Сега издателската група издава вестник "Комерсант" и няколко тематични приложения и списания, сред тях "Власт", "Пари" и "Огоньок".

В навечерието на среща на върха ЕС-Русия Брюксел обвързва евентуалната отмяна на визовия режим за руските граждани с въпроса за човешките права и свободи в Руската федерация. Това може да осуети всички усилия на Москва да издейства премахване на визите с общността, пише руският в. "Комерсант". По данни на всекидневника Русия и ЕС са съгласували помежду си поетапен план за преминаване към безвизов режим. Документът се очаква да бъде одобрен на 15 декември по време на среща на върха Русия-ЕС в Брюксел, където ще бъде обявено, че започва процес за отмяна на визите, пише изданието.

Поетапният план, озаглавен "Съвместни стъпки за преминаване към безвизов режим при краткосрочни пътувания на граждани на Руската федерация и на ЕС", включва според "Комерсант" "обширен списък" от конкретни действия, които да предприемат двете страни под взаимен контрол. Сред тях вестникът изброява въвеждане на биометрични паспорти, размяна на данни, усъвършенстване на мерките срещу корупцията, съвместна борба срещу нелегалната миграция, транснационалната престъпност, сътрудничество в антидискриминационната политика и др.

Проектът предвижда, щом приключи изпълнението на "съвместните стъпки", страните според вътрешните им процедури да вземат решение за започване на преговори по споразумение за премахване на визите. В превод от дипломатически език това означава, че докато Москва е готова всеки момент да започне преговори за такова споразумение, ЕС ще трябва да съгласува позицията си с всички държави членки, посочва "Комерсант".

Москва разчита тези преговори да започнат най-късно след година, но в съгласувания текст има уговорка, която може да осуети всички нейни усилия да издейства премахване на визите. В заключителната му част се казва, че при разглеждане на въпроса ще се вземат под внимание "взаимовръзките между еволюцията на миграционните потоци и защитата на човешките права и основните свободи, а също и спазването на върховенството на закона", пише вестникът.

Това условие засяга най-вече Русия, където положението в сферата на човешките права и върховенството на закона според ЕС е далеч от идеалното. Което бе потвърдено от неотдавнашните парламентарни избори, разкритикувани и от международни наблюдатели, и от опозицията и правозащитниците в Русия, посочва изданието.

По негови данни, Москва се опитала да издейства "съвместните стъпки" да не обвързват по никой начин отмяната на визите с положението в сферата на човешките права, но ЕС настоял на своето.