US-съдия нареди освобождаване на 17 китайци мюсюлмани от Гуантанамо
US-съдия нареди освобождаване на 17 китайци мюсюлмани от Гуантанамо / netinfo
Американски федерален съдия разпореди да бъдат освободени в САЩ 17 китайци мюсюлмани, държани от седем години в американския военен затвор в залива Гуантанамо, предаде Ройтерс.

Областният съдия Рикардо Урбина обяви, че няма доказателства задържаните да са "вражески бойци" или да представляват опасност за сигурността и че конституцията на САЩ забранява безсрочното задържане без причина. Решението на съдията е по повод искането на задържаните уйгури да бъдат освободени и да останат в САЩ. То е удар по правителството на президента Джордж Буш, според което федералните съдии нямат правомощията да разпореждат освобождаването в САЩ на задържани в Гуантанамо, отбелязва агенцията.

Не е ясно кога затворниците ще бъдат пуснати на свобода и дали решението ще бъде отложено заради обжалване от страна на министерство на правосъдието. Адвокати на уйгурите казаха, че това е първият случай, в който федерален съд разпорежда освобождаването в Съединените щати на затворници от Гуантанамо.

През 2006 г. САЩ позволиха на петима китайци мюсюлмани, освободени от Гуантанамо, да потърсят убежище в Албания. Американското правителство обяви, че не може да върне уйгурите в Китай, защото там те ще станат обект на преследване, припомня Ройтерс.