US-ракети в Афганистан убиха 12 цивилни, сред които шест деца
US-ракети в Афганистан убиха 12 цивилни, сред които шест деца / Reuters

12 цивилни, сред които шест деца, са били убити при попадение на две американски ракети в дома им в Марджа, Южен Афганистан, съобщава БТА, позовавайки се на АП. Ракетите са пропуснали целта си с близо 600 метра по данни на НАТО.

Според началника на британския генерален щаб, главен маршал от авиацията сър Джок Стъръп това е "много сериозен неуспех" за усилията да се спечели подкрепата на местното население.

Афганистанският министър на вътрешните работи Мохамад Ханиф Атмар съобщи, че девет от убитите били цивилни, а двама-трима - бунтовници. Истината е, че врагът заловил някои мирни жители в къщата им и стрелял по войниците оттам, а за нещастие нашите сили не знаели, че в къщата има цивилни, обясни той. Министърът обеща да бъдат взети предпазни мерки в бъдеще, които ще включват консултации с местните старейшини за предстоящите операции.

Главнокомандващият силите на НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл се извини за трагичната загуба на човешки живот и нареди да бъде спряна временно употребата на модерната ракетна система, използвана при удара, докато приключи разследването. Ракети HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), високомобилни ракетни артилерийски системи, били изстреляни по бунтовници, които атакували американски и афганистански сили, при което бил ранен един американски и един афганистански войник. Ракетите обаче се отклонили от целта и поразили къщата в окръг Над Али, който включва Марджа.

Крепостта на талибаните в южната афганистанска провинция Хелманд, град Марджа и околностите му, където преди три дни афганистанските и международните сили започнаха мощна офанзива, са почти изцяло под контрола на съюзническите войски. Талибаните са напуснали зоната, но заплахата от самоделни взривни устройства остава.

Дик Чейни, който обикновено е един от най-яростните критици на Барак Обама, изрази пълна подкрепа за неговата политика в Афганистан, предаде Франс прес. "Смятам, че президентът взе правилното решение, като изпрати войници там", заявява бившият вицепрезидент, който обикновено е един от най-яростните критици на Обама. Новата стратегия на Обама в Афганистан предвижда разполагането в тази страна на още 30 000 американски военнослужещи.