Ураганът Дийн се превърна в тропическа буря над Мексико
Ураганът Дийн се превърна в тропическа буря над Мексико / netinfo

Ураганът Дийн намали своята интензивност и се превърна в тропическа буря, след като снощи напусна акваторията на Мексиканския залив и навлезе над сушата в района на щата Веракрус, съобщи Ройтерс.

Тропическите бури се характеризират с по-малка скорост на вятъра, но могат да бъдат изключително опасни заради проливните дъждове, които водят до преливане на реките и свличане на земни маси.

Дийн преминал над курортния град Теколутла само минути след като гражданската отбрана успяла да евакуира и последните жители и гости с военни камиони в убежища във вътрешността на страната. Атомната електроцентрала "Лагуна верде" на брега на Мексиканския залив била изключена заради бурята. Напълно е прекратена работата на петролните платформи в находището "Кампече", където Мексико добива по 2,5 милиона варела дневно.

Засега няма съобщения за смъртни случаи в Мексико. Властите в Хаити обаче съобщиха, че при преминаването си на 18 и 19 август Дийн е причинил смъртта на девет души. Около 20 са ранени и над 4000 са останали без покрив, предаде Франс прес. Общият брой на жертвите в района на Карибите надхвърли 20 души.

Щетите в Мексико се изчисляват на 250 милиона долара, посочва АП. Общата сума на застрахованите щети в района Карибския басейн се очаква да достигнат 2 милиарда долара.