Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка след скандала за плагиатство
Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка след скандала за плагиатство / снимка: Reuters

Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка, след като беше доказано, че повече от 80% от докторантурата му е преписана от българския учен доктор Николай Георгиев. Шмит, който е двукратен олимпийски шампион по фехтовка, е получил научната си степен през 1992 г.

Президентът подаде оставка, след като стотици протестираха пред дворец на държавния глава в Будапеща през уикенда.

През януари тази година се разгоря скандал, който беше предизвикан от публикация в унгарското икономическо издание HVG (Хаш Ве Же), в която се твърдеше, че голяма част от дисертацията на държавния глава е плагиатствана. Шмит дълго време отричаше обвиненията, но през миналата седмица беше публикуван официалният доклад на специално създадена комисия, който доказа скандалните твърдения. ВУЗ-ът, който преди 20 години присъди докторската степен унгарския президент - университетът "Земелвайс", реагира веднага и му я отне.

След проучването на комисията стана ясно, че от общо 215 страници на докторската дисертация на Пал Шмит, 180 са пряк превод от научния труд на българския учен и дипломат Николай Георгиев. Дисертациите и на двамата се казват "Анализ на програмата на модерните Олимпийски игри", като оригиналът на българина е писан на френски през 1987-а и е в рамките на 465 страници.

Шмит от самото начало отрича обвиненията в плагиатство, като твърди, че си е сътрудничил с Георгиев по време на писането и че го е цитирал там, където се е позовавал на него. Шмит добавя, че няма как двата труда да не се препокриват до известна степен, тъй като разглеждат еднакъв базов материал.

69-годишният Пал Шмит е президентът с най-ниска популярност от края на комунизма до сега. Оставката му е добра новина за също толкова непопулярното правителство на Виктор Òрбан, което подкрепяше отиващия си президент. Кабинетът на партията ФИДЕС се опасяваше да не се стигне до дебат за импийчмънт в парламента, тъй като това щеше да го принуди да защитава Шмит и съответно да бъде вкаран в дебата.

В интервю с HVG (бел. ред. - Heti Világgazdaság - "Световен икономически седмичник"), дъщерята на Георгиев, който е починал през 2005-а, обяснява, че двамата със сигурност са се познавали, тъй като са работили заедно в централата на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана, но не вярва нито да са си сътрудничели по дисертацията на Шмит, нито че покойният й баща би пропуснал да спомене една толкова обемна обща работа. Малина Георгиева отхвърля възможността да води съдебни дела срещу Шмит, тъй като трудът на баща й е бил финансиран от МОК и според нея правата на дисертацията му принадлежат на международната спортна институция.

Шмит се е позовал и на други научни трудове - според доклада на разследващата комисия 17 страници са взети от германския спортен социолог Клаус Хайнеман, откъси от официални документи на МОК, както и кратък откъс от общ труд на Георгиев и на друг български учен - Христо Меранзов, писан през 1985-а.

Докладът на комитета е дълъг 1100 страници и в него се обръща внимание, че вината не е само в Шмит, но и в научните сътрудници, които са оценявали прогреса на президента, тъй като е трябвало в ранен стадий да забележат малкия брой цитати и да му обърнат внимание за това. Според HVG дори е имало конфликт на интереси в защитата на докторската степен на Пал Шмит, тъй като през 1992-а Шмит е бил президент на унгарския олимпийски комитет (МОБ), а в същото време един от петимата сътрудници, които са го изпитвали на защитата му, е бил член на МОБ, а втори е станал негов член след защитата на Шмит.

Един от членовете на комитета за намиране на факти установил, че Шмит е фотокопирал диаграми от работата на Георгиев, но им дал различна номерация. В превода на текста, обаче, е забравил да промени някои от препратките към тези диаграми, така Шмит е фотокопирал "диаграма номер 10" на Георгиев и я е нарекъл "диаграма номер 1" в своя труд, но докато превеждал, изглежда е забравил тази подробност и е оставил препратката в текста да гласи "вижте диаграма номер 10", както е в оригинала.

Преди избирането му за президент, Шмит е председател на унгарския парламент. Преди това е бил председател на Световната асоциация на бивши олимпийци, на Унгарския олимпийски комитет, и Началник на протокола в МОК. Бил е посланик на Унгария в Испания и в Швейцария. Президент е на Унгария от август 2010 г. Той печели златен медал по фехтовка на олимпиадите в Мексихко през 1968 г. и в Мюнххен през 1972 г.

Ученият, от който Шмит е плагиатствал - Николай Гоергиев, дълги години работи в Българския олимпийски комитет (БОК). След като отива в централата на Международния олимпийски комитет в Швейцария, получава най-високата награда МОК - Олимпийския орден в почит на изследванията си в сферите на спорта и олимпиадите.