Унгарският парламент отхвърли конституционните промени срещу миграцията
Унгарският парламент отхвърли конституционните промени срещу миграцията / БГНЕС
Унгарският парламент отхвърли конституционните промени срещу миграцията
91037
Унгарският парламент отхвърли конституционните промени срещу миграцията
  • Унгарският парламент отхвърли конституционните промени срещу миграцията

Два гласа не достигнаха на унгарския парламент да приеме конституционната поправка, внесена от премиера Виктор Орбан за забрана на разселването мигранти в страната.

Гласуването бойкотираха опозиционните партии, включително крайнодясната "Йоббик". Те настояваха за отмяна на действащата „схема" за получаване на гражданство срещу пари, която облагодетелства главно богаташи от Русия, Китай и Близкия Изток, защото така съществува риск в страната да влязат терористи.

Словакия и Унгария: Темата за квотно разпределение на бежанците в ЕС е мъртва

Според управляващите обаче няма такава опасност, защото всички лица, които получават гражданство се проверяват, коментира пред Дарик представителят на българското малцинство в унгарския парламент Симеон Варга.

Унгарският премиер Виктор Орбан инициира конституционната промяна, за да се уважи референдумът, проведен през октомври, в който повече от 3 милиона унгарци, огромното мнозинство от тези, които гласуваха, отхвърлиха мигрантските квоти на ЕС. Орбан изтъкна, че въпреки че референдумът не е правно обвързващ заради ниската избирателна активност, той му е дал силен политически мандат да отхвърли налаганите от Брюксел квоти, определящи колко мигранти трябва да приеме Унгария.

Унгарският премиер заплашва да съди ЕС

Предложената конституционна поправка обаче не успя да мине в парламента. Тя спечели 131 гласа в 199-местния парламент, съвсем малко под необходимото мнозинство от две трети, или 133 гласа.

Предложените поправки не бяха подкрепени нито от левите депутати, нито от крайнодесните от групата на националистическата партия Йоббик. Тя по принцип е "за", но заяви, че ще подкрепи промяната, ако правителството отмени режима, според който от 2013 г. се издават разрешителни за пребиваване на богати инвеститори от региони извън Европа. Орбан обаче отказа.

95% от участвалите в референдума в Унгария казаха "не", вотът обаче е невалиден

Според анализатори днешното решение на парламента е само временно препятствие и няма да повлияе негативно на управляващата партия "Фидес", която е водач в проучванията на общественото мнение преди общите избори, насрочени за 2018 г.