Умря моряк от пленения от сомалийски пирати кораб
Умря моряк от пленения от сомалийски пирати кораб / netinfo
Руснак, член на екипажа на отвлечения от сомалийски пирати украински кораб "Фаина", почина днес, предаде АП, като се позовава на разговор по телефона с капитана на кораба Виктор Николски. По думите му морякът страдал от хипертония. Останалите членове на екипажа били добре.

Междувременно днес военен кораб на САЩ се е доближил до "Фаина". Американците са "предприели тази стъпка по всяка вероятност, за да е сигурно, че бандитите няма да прехвърлят военното оборудване от борда на кораба на брега", добавили източниците на агенцията. Товарът на "Фаина" включва 33 танка Т-72, гранатомети, боеприпаси и военнотехническо оборудване - украинска доставка за Кения. Екипажът на отвлечения кораб се състои от 17 украинци, трима руснаци и един латвиец.

Сомалийските пирати поискаха 20 милиона долара откуп за освобождаването му, предаде АФП. "Членовете на екипажа са в безопасност. Искаме 20 милиона долара (13,6 милиона евро) за освобождаване на кораба и екипажа. На борда няма недостиг на храна, всички са в добро здраве", заяви по сателитен телефон говорителят на пиратите Сюгюле Али, въпреки думите на капитана.

Украинският кораб "Фаина" бе пленен в четвъртък от пирати край бреговете на Сомалия на път за пристанище Момбаса (Кения). Екипажът на "Фаина" включва 17 украинци, трима руснаци и един латвиец.