/ БТА
Доставката на френски изтребители "Мираж 2000" за Украйна е планирана за първото четиримесечие на идната година, предаде Укринформ.

Това заяви министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню в интервю за френския в. "Сюд уест", цитиран от агенцията.

"Мираж 2000" ще лети в Украйна в рамките на първото четиримесечие на 2025 година", заяви Люкорню. По думите му най-важната фаза от текущото обучение на украински пилоти и механици е във френския град Нанси.

Освен това той припомни, че от изтребителите "Мираж 2000" ще могат да се изстрелват ракети въздух-въздух и въздух-земя и ще бъдат оборудвани със защита срещу електронна военна намеса.

Президентът на Франция Емануел Макрон обяви на 6 юни предстоящото прехвърляне в Украйна на неопределен брой изтребители "Мираж" и обучение на украински пилоти във Франция. Френските изтребители имат гнезда за крилати ракети "СКАЛП", каквито вече са на въоръжение в украинската армия.

Украйна използва за изстрелване на тези ракети и модифицирани за целта изтребители Су-24М.

По-рано военният експерт и консултант по противовъздушна отбрана Ксавие Тителман визира в интервю за Укринформ същия период за пристигане на изтребителите в Украйна.

Френските изтребители "Мираж 2000-5Ф", които трябва да бъдат доставени в Украйна, ще бъдат приспособени за огън по наземни цели.

По начало "Мираж 2000-5Ф" е конструиран за стрелба с ракети въздух-въздух, не въздух-земя, уточнява Укринформ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА