Украйна опроверга руска информация за сваления малайзийски боинг
Украйна опроверга руска информация за сваления малайзийски боинг / снимка: БГНЕС, архив

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че украинският пилот Волошин не е летял в деня на катастрофата на малайзийския боинг в Донецка област, предаде ТАСС.

Руският вестник "Комсомолская правда" писа днес, че е намерила свидетел, според когото боингът е бил улучен от украински изтребител Су-25 с ракети клас "въздух-въздух". Мъжът, на когото изданието не разкрива самоличността, твърди, че в деня на катастрофата е бил на летището в село Авиаторское и лично е видял как този Су-25 е излетял и се е върнал. Фамилията на пилота по думите на свидетеля е Волошин.

"Информацията за капитан Волошин няма никакви основания. В този ден капитанът не е летял, а самолетът му е бил на ремонт", каза съветникът от ССУ Маркиян Лубковски, цитиран от украински медии.

Русия предложи пилотът Волошин да даде показания пред детектор на лъжата във връзка с малайзийския самолет, предаде ТАСС.

Говорителят на Следствения комитет на Руската Федерация Владимир Маркин заяви относно твърденията на Украйна, че Волошин не е летял на 17 юли, че самото признание на Киев за съществуването на летеца Волошин е постижение.

"А дали той е летял на 17 юли, лесно ще се провери. Нека на холандските разследващи да се даде дневникът за бойните действия от 17 юли. А по-добре се даде възможност на самия пилот да премине през изследване с полиграф от страна на холандските или по-добре и на малайзийски специалисти", каза Маркин.

Източник: БТА