Украйна иска да си върне Крим през 2016-а
Украйна иска да си върне Крим през 2016-а / Guliver/Getty Images

"Украйна има за цел да си върне още през тази година контрола над проруските сепаратистки територии в източната си част и иска да се създаде международен механизъм с участието на ЕС и САЩ, за да си върне анексирания от Русия Крим", заяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Франс прес.

Крим остана без ток, далекопроводите са взривени

"През 2016 г. украинският суверенитет трябва да се възстанови в окупираните територии на Донецка и Луганска област", където въоръженият конфликт е взел над 9000 жертви от април 2014 г. досега", заяви Порошенко, като същевременно обеща да постигне това само с политически и дипломатически средства.

"Колкото до Крим, който бе анексиран от Русия през март 2014 г., Киев предвижда да предложи "да се създаде международен механизъм, за да се сложи край на окупацията на полуострова", добави украинският президент.

Яценюк обяви "мораториум" върху плащанията на дълг към Русия

"Оптималният формат би бил "Женева плюс", с участието на партньорите ни от ЕС и САЩ и може би на страните, подписали меморандума от Будапеща - Русия, Великобритания и САЩ, които се обявиха за гаранти на суверенитета на Украйна през 1994 г., след като тя се отказа от ядрените си оръжия", уточни Порошенко.

"Украйна е готова да подпише нов договор за доставка на електроенергия на Крим, но само ако този регион бъде признат за част от Украйна", заяви Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Готови сме да доставим електроенергия, но в украински Крим. Ако искате - вземете, ако не - ще почакаме, докато Крим стане украински", каза той.

Източник: БТА