Крим остана без ток, далекопроводите са взривени
Крим остана без ток, далекопроводите са взривени / снимка: sxc.hu

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество към Крим, съобщи Илия Кива, ръководителят на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство, цитиран от ТАСС.

"Току-що бяха взривени опорите", написа той във Фейсбук.

Крим може да осигури най-много 50% от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви пред медиите първият вицепремиер на правителството на анексирания от Русия полуостров Михаил Шеремет, цитиран от ТАСС.

Шеремет е начело на щаба по ликвидацията на извънредното положение, което беше въведено поради спирането на подаването на електроенергия от територията на Украйна. "Потребностите ни днес са от 1200 мегавата. Към момента, с всички източници на захранване, имаме около 600 мегавата. Това е при най-благоприятни условия", подчерта той.

По-рано Шеремет обяви, че Крим е преминал на автономен режим. Новата руска република има около 300 мегавата собствени източници и дизелови генератори на обектите от социална значимост. Още около 300 мегавата могат да бъдат получени от вятърна и слънчева енергия сутринта, добави вицепремиерът.

Всички болници в Крим са преминали на захранване от дизеловите си генератори. По данни на министерството на извънредните ситуации ситуацията е стабилна и под контрол и няма паника сред населението. Спирането на тока се случи към 20:22 часа по Гринуич вчера. Към 23:15 по Гринуич беше възстановено електроподаването в някои райони на Симферопол. Лимитът на подаваната енергия е 65 мегавата.

Летището в Симферопол не е спряло работа. Поради недостига на електроенергия се планира режим на тока.

В петък неизвестни лица взривиха две от четирите опори на електрическите далекопроводи, по които се доставяше електроенергия в Крим. Мястото на произшествието беше поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на забранената в Русия организация "Десен сектор", които пречеха на екипите. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части. При сблъсъците няколко активисти получили контузии, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива.

След предишното взривяване на електрическите далекопроводи в петък вечерта министерството на енергетиката на полуострова предупреди жителите на региона за възможни ограничения на електроподаването. Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер.

Източник: БТА