Украинският премиер: Решението на парламента в Крим е нелегитимно
Украинският премиер: Решението на парламента в Крим е нелегитимно / снимка: БГНЕС

Украинският министър-председател Арсений Яценюк определи като "нелегитимно" решението на парламента в Крим да поиска присъединяване към Русия.

Яценюк, който говори пред журналисти след срещата си с лидерите на ЕС в Брюксел, каза още, че организираният референдум в Крим на 16 март "няма никаква правна основа". "Призоваваме руското правителство да не подкрепя тези, които стимулират сепаратизма в Крим", допълни Яценюк.

Той отново поиска от Русия разположените на полуострова войски "да се върнат в казармата си" и да започне диалог с оглед постигането на мирно решение на кризата.

Но "в случай, че ескалацията продължи, украинското правителство и военните власти ще реагират както позволява Конституцията", предупреди Яценюк. "Готови сме да защитим страната си. Имаме по-малко оръжия от Русия, нямаме ядрено оръжие, но имаме свободен дух", изтъкна той.

Яценюк каза още, че Украйна е готова да подпише възможно най-скоро споразумението за асоцииране с ЕС, което бившият президент Виктор Янукович отказа да подпише през ноември миналата година. "Украинското правителство е решено да подпише споразумението за асоцииране" с ЕС и "сме готови да го направим възможно най-скоро", заяви Яценюк.