Украинският премиер е готов да подаде оставка, ако парламентът гласува за това
Украинският премиер е готов да подаде оставка, ако парламентът гласува за това / снимка: БГНЕС

Премиерът на Украйна Микола Азаров е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът, предаде ИТАР-ТАСС. "Въпросът за оставката на правителството е от компетентността на парламента. Ако парламентът събере достатъчно количество гласове, то правителството ще подаде оставка", посочи той пред журналисти на икономическия форум в Давос.

Премиерът не изключи възможността за внасяне на изменения в приетите на 16 януари закони относно протестите, които породиха новата вълна от недоволство в Украйна, посочва БТА.

Азаров добави, че за подобно изменение трябва да има конструктивно сътрудничество с опозицията. Към тази работа могат да бъдат привлечени и специалисти от Съвета на Европа и от Венецианската комисия, допълни Азаров.

Според Азаров е необходимо опозицията да сътрудничи и по въпроса за европейската интеграция, за която настоява, както и по въпроса за гарантиране на провеждането на демократични избори. В хода на конструктивното сътрудничество опозицията трябва да посочи и какво намира за недемократично в законите за протестите от 16 януари. Премиерът описа тези закони като внасящи елементарен ред в условията на масов безпорядък.

Азаров повтори и уверенията на украинския президент Янукович пред председателя на ЕК, че в Украйна няма нужда от въвеждане на извънредно положение засега.

"Не виждаме необходимостта от твърди и крайни мерки за момента. Но не тласкайте правителството в задънена улица", предупреди той, цитира от Ройтерс.

"Хората не трябва да си мислят, че правителството няма ресурси на разположение, за да сложи край на това. Наше конституционно право и задължени е да възстановим реда в страната", каза Азаров.

Премиерът изтъкна необходимостта от провеждане на подробно разследване на убийствата по време на протестите в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че по предварителни данни убитите вчера в демонстрациите са загинали от огнестрелни рани, получени в резултат на стрелба с гладкоцевно ловно оръжие, заредено със самоделни патрони, с което милицията не разполага. Азаров заяви, че дори може да бъде създадена комисия с представители на двете противопоставящи се страни в Украйна, която да разследва гибелта на цивилните.