Уикилийкс може да пусне документи за затворниците от Гуантанамо
Уикилийкс може да пусне документи за затворниците от Гуантанамо / снимка: Reuters, архив

Следващите документи, с които сайтът Уикилийкс би могъл да атакува американското правителство, може да касаят затворниците от затвора в Гуантанамо, предаде Ройтерс. Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който е в арест във Великобритания, беше заявил неотдавна пред журналисти, че разполага с пакет от американски документи относно затворниците в Гуантанамо. Този пакет бил последният от четирите пакета с документи, с който се сдобил сайтът.

Ройтерс цитира неназован източник, който е бил в контакт с Асандж по-рано тази година и който твърди, че Уикилийкс разполага с файл за всеки едни затворник в Гуантанамо. Засега Пентагонът и американските разузнавателни агенции не са коментирали тези информации.

Ако подобни документи бъдат направени обществено достояние, то в тях може да има оценки за затворниците, в които да се твърди, че те може и да се върнат към тероризма, ако се озоват на свобода.  Подобни оценки биха били доста смущаващи за американското правителство, отбелязва Ройтерс. Документите могат да съдържат и разкрития, които да изложат на риск източници и методи на американското разузнаване.

Близки до Асандж засега не могат да кажат дали той е осигурил достъп до документите на някои медии.

Същевременно привърженици на Джулиан Асандж атакуваха и сайтовете на Сара Пейлин и на сенатора Джо Либърман, заради критиките им срещу основателя на Уикилийкс. Пейлин беше нарекла Асандж антиамерикански агент, чиито ръце са изцапани с кръв. Либерман беше настоял САЩ да оттеглят техническата си подкрепа за Уикилийкс, предаде АФП.

На фона на тези новини идва информацията на базираната в Оукланд, в Калифорния, група в подкрепа на американския войник, заподозрян за изтичането на секретните документи, че тя все още не е получила обещаната от Уикилийкс сума за плащане на разходите по делото срещу него, предаде АП.

Групата "Кураж да се съпротивяваш" твърди, че Уикилийкс се е съгласил през юли да покрие половината от съдебните разходи на войника Брадли Манинг, т.е. около 50 000 долара, отбелязва БТА. В сряда директорът на организацията Джеф Патерсън бил информиран от представител на германска благотворителна организация, свързана с Уикилийкс, че сайтът сега имал намерение да осигури 20 000 долара за защитата на Брадли Манинг. Тези пари все още не са били получени. Манинг е задържан във военноморска база в щата Вирджиния в очакване на делото срещу него. Той може да получи до 52-53 години затвор.