Уго Чавес обяви нова оръжейна сделка с Русия
Уго Чавес обяви нова оръжейна сделка с Русия / netinfo

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви нова оръжейна сделка с Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Искаме мир, но трябва да укрепим отбраната си", каза Чавес в началото на двудневното си посещение в Москва.

Чавес, известен с антиамериканската си реторика, планира да купи дизелови подводници, бойни хеликоптери, танкове и ракети земя-въздух Тор-М1.

Чавес определи Русия като стратегически съюзник в оръжейния и енергийния сектор и заяви, че сътрудничеството между двете държави ще гарантира суверенитета на страната му.

Венецуела е смятана за най-големия купувач на руско оръжие в Южна Америка. До момента тя е купила от Русия оръжия за около 4 милиарда долара.

Новата обсъждана оръжейна сделка при това посещение на Чавес ще е на стойност около 2 милиарда долара, пише руският в. "Комерсант".

Позициите на Венецуела и Русия съвпадат по редица международни въпроси, сред които е върховенството на международните закони. Президентите на двете страни са готови да работят за по-безопасен свят, предаде ИТАР-ТАСС.

"Венецуела е важен партньор на Русия и един от ключовите фактори за регионална сигурност. Не по-малко важно е, че позициите на страните ни за приоритета на международното право и централната роля на ООН съвпадат", заяви руският президент Дмитрий Медведев след разговори с Уго Чавес.