/ iStock/Getty Images
Швейцарски учени конструира летящ робот, чиито крила са сходни с тези на ястреб. Това позволява по-стабилен полет в сравнение с други крилати устройства, пише сп. "Ню сайънтист".

Учени създадоха изкуствена кожа, която поглъща и отделя течности

Специалистите от Федералното политехническо училище в Лозана отбелязват, че роботизираната птица изразходва няколко пъти по-малко енергия, въпреки увеличеното време на полета.

Целта на учените е била да разработят дрон, способен да лети на големи разстояния през различни градове и да маневрира около сгради и предмети, с които стандартните безпилотни летателни устройства често се сблъскват.

С помощта на уникални двигатели роботизираният ястреб може да се сгъва и разгъва, а опашката му да се свива и разгръща, като по този начин се имитира полетът на жива птица.

Дадоха главна роля във филм на робот

С напълно разперени крила и опашка летящият робот бързо набира височина, на която се задържа дълго време. "Пернатият" дрон тежи 284 грама. Максималният размах на крилата му е 1,05 метра. Устройството включва 27 подобни на пера пластини - по девет на всяко крило и още девет на опашката.

"Мултикоптерите маневрират добре, но не могат да летят на големи разстояния. Крилатите безпилотни апарати могат да летят на големи разстояния, но не са особено пъргави.

Нашата цел беше да разработим устройство, способно да лети на големи разстояния и да маневрира между сградите, избягвайки сблъсъци",
обясняват специалистите.
БТА