Ким Йон-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е убит в Малайзия
Ким Йон-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е убит в Малайзия / БГНЕС
Ким Йон-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е убит в Малайзия, съобщиха агенция Йонхап и други южнокорейски медии, предаде Ройтерс. Според правителствени източници в Сеул, цитирани от агенция Йонхап, Ким Йон-нам е бил убит вчера сутринта в Малайзия.

Известни предполагаеми или доказани отравяния в последните 30 години

Телевизионният канал "Чосон" обяви, че Ким бил отровен на летището в Куала Лумпур от две жени, вероятно севернокорейски агенти. Жените не са заловени, твърди медията, която също се позовава на южнокорейски правителствени източник. Според ТАСС тв канал "Чосон" уточнил, че жените проболи жертвата си с отровни игли.

САЩ са убедени кой е убил заварения брат на Ким Чен-ун

Полицията в Малайзия съобщи, че Ким Йон-нам е трябвало да пътува вчера сутринта за Макао от Куала Лумпур, предаде Ройтерс.
ДПА цитира малайзийски медии, според които полицията е потвърдила, че човекът, починал на път от летището за болницата, е Ким Йон-нам. Той бил открит болен на летището вчера. Преди това властите бяха заявили, че мъжът е от Северна Корея, роден е през 1970 г., носи фамилното име Ким, но самоличността му не е установена.

Странната история на Северна Корея – от партия до семейна диктатура

Ким Йон-нам - най-възрастният полубрат на Ким Чен-ун - живееше предимно в чужбина. В миналото той се смяташе за сигурен наследник на властта в Пхенян. Той обаче загуби благоразположението на баща си, след като през 2001 г. беше заловен с фалшив паспорт на влизане в Япония, опитвайки се да посети „Дисниленд“. След това той живее в изгнание в Макао. В свое интервю за японски медии Ким Йон-нам, който подкрепя провеждането на реформи в КНДР, споделяше, че е против династичната смяна на властта в родината си.
БГНЕС, БТА