Елитът в Северна Корея открито недоволствал от лидера Ким Чен-ун
Елитът в Северна Корея открито недоволствал от лидера Ким Чен-ун / БГНЕС

Елитът в комунистическата Северна Корея вече открито изразява недоволството си от младия лидер Ким Чен-ун и неговото правителство, сочи информация, изтичаща от изолираната страна. Това потвърди и бившият заместник-посланик на Пхенян в Лондон Тхе Йон-хо, цитиран от Ройтерс.

Тхе избяга в Южна Корея през август м.г. и от декември редовно говори пред медиите и се появява в телевизионни програми, в които описва своето бягство в Сеул и живота си като севернокорейски дипломат.

Севернокорейски зам.-министър се раздели с поста заради дезертьорството на дипломат

"Отначало, когато Ким Чен-ун дойде на власт, хранех надежди, че той ще вземе разумни и полезни решения, за да спаси Северна Корея от бедността, но скоро се отчаях, след като гледах започналите чистки, в които той безпричинно отстраняваше отговорни служители", каза Тхе на първата си пресконференция пред чуждестранни медии в Сеул днес.

"Критики или недоволство от режима на ниско равнище - нещо немислимо до скоро, все повече зачестяват", отбеляза 54-годишният Тхе на добър английски.

Да поставим под въпрос стереотипите за Северна Корея

По-рано той вече заяви открито, че именно разочарованието от Ким Чен-ун го е подтикнало да избяга, изоставяйки дипломатическия си пост. Жена му и двамата му синове, учещи в университет, са го последвали.

Той разказа, че децата му се оплаквали как съучениците им в Лондон ги взимали на подбив заради нещата, които стават в родината им. Това го накарало да им разкаже истината за Северна Корея. "Ако бяха се върнали в родината, те щяха да имат мизерен живот, след като вече знаеха тази истина", подчерта бащата.

„Екзекутираният" началник на севернокорейската армия с нов пост

Днес системата в Северна Корея "няма нищо общо с истинския комунизъм", каза Тхе и добави, че елитът в страната му, подобно на него, е гледал с безпокойство как страни като Камбоджа, Виетнам и бившият Съветски съюз са тръгнали по пътя на икономически и социални реформи.

Според него още севернокорейски дипломати в Европа са готови да забягнат в Южна Корея и само чакат удобен момент. Макар че режимът в Пхенян открито се придържа към командна икономика от съветски тип, в страната от години се шири мрежа от неформални пазари и междуличностната бартерна размяна на стоки се е превърнала в главен източник на храна и пари за обикновените хора, каза той.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

Ако Ким Чен-ун започне подобни реформи, режимът му ще рухне, смята Тхе. Запитан дали братът на лидера - Ким Чхон-чол, може да поеме управлението на страната, Тхе изрази скептицизъм. "Ким Чхон-чол няма никакъв интерес към политиката. Той се интересува само от музика - от Ерик Клептън. Ако беше обикновен човек, аз съм сигурен, че той би бил много добър професионален китарист", отбеляза дипломатът беглец, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА