/ Thinkstock/Getty Images
След новината за убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Франс прес припомня някои от най-известните случаи на доказано или предполагаемо отравяне на изявени личности по политически причини в последните 30-ина години.

Убиха полубрата на Ким Чен-ун в Малайзия
 
Според южнокорейската телевизия "Чосон" завареният брат на Ким Чен-ун - Ким Йон-нам - е бил отровен с помощта на игли от неидентифицирани жени на международното летище в малайзийската столица Куала Лумпур.
 
Александър Литвиненко
 
През ноември 2006 г. бившият руски шпионин Александър Литвиненко, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, почина на 43 години в лондонска болница в резултат на отравяне с полоний - изключително токсично радиоактивно вещество.
 
Три седмици по-рано дезертьорът от тайните служби пил чай с друг бивш руски агент, Андрей Луговой. Смъртта на Литвиненко предизвика дипломатическа криза между Великобритания и Русия, която и досега отказва да екстрадира основния заподозрян.
 
Мунир Саид Талиб
 
През септември 2004 г., индонезийският правозащитник Мунир Саид Талиб умира в страшни мъки на 38 години в самолет за Амстердам, след като пил отровна напитка при прекачване в Сингапур. При аутопсията на тялото му е намерен арсеник и роднините му твърдят, че той е бил убит.
 
Мунир беше водещата фигура в Комисията за безследно изчезналите и жертвите на насилие - организация, осъждаща издевателствата, вършени от индонезийските военни през 32-годишния режим на диктатора Сухарто.
 
Виктор Юшченко
 
През септември 2004 г. украинецът Виктор Юшченко, опозиционен кандидат и герой на Оранжевата революция, се разболява тежко в разгара на кампанията за президентските избори, в които съперник му бе фаворитът на Москва Виктор Янукович.
 
Три месеца по-късно австрийски лекари установяват отравяне с диоксин. При все това през януари 2005 г. Юшченко беше избран за президент на Украйна. Въпреки лечението обаче вследствие на болестта, лицето му остава в белези.
 
Халед Мешаал
 
През септември 1997 г. в Аман агенти на израелските разузнавателни служби "Мосад" правят опит да убият ръководителя на политическото бюро на палестинското ислямистко движение Хамас, като инжектират отрова във врата му.
 
Изпаднал в кома, палестинският представител е спасен с намесата на йорданския крал Хюсеин, който изисква от израелското правителство противоотрова в замяна на освобождаването на двамата извършители на покушението.
 
Георги Марков
 
През септември 1978 г. българският писател дисидент Георги Марков е убоден в бедрото, докато чака автобус в Лондон, от непознат, оставил чадъра си да падне. Часове след убождането той изпада в силна треска, а четири дни по-късно умира.
 
При аутопсията в крака му е намерена капсула, голяма колкото глава на карфица и съдържаща силна отрова - рицин.
 
Смъртта на Ясер Арафат през ноември 2004 г. във военната болница Перси край Париж, причините за която и до ден днешен остават неизяснени, повдигнаха многобройни въпроси. Във Франция започна съдебно разследване за убийство по жалба от вдовицата на Арафат, след като по личните му вещи бил открит полоний. На 24 юни 2016 г. обаче френското правосъдие потвърди решението на магистратите за прекратяване на делото за убийство по липса на престъпление.
БТА