Убиецът във Финландия бил тормозен от съучениците си
Убиецът във Финландия бил тормозен от съучениците си / снимки: БГНЕС

Тийнейджърът, който уби осем души във финландско училище, а след това се самоуби, бил социално маргинализиран и тормозен от съучениците си, но изглежда е избивал жертвите си наслуки, съобщи полицейски говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

"Може да се каже, че въпросът за мотива му остава открит. Обяснението може да се намери главно в негови текстове в интернет и в социалното му поведение", каза детектив Теро Хаапала.

Според следователите убиецът - 18-годишният Пекка-Ерик Аувинен, разкрил плановете си за нападението в постове в YouTube, в които призовава за революция и се усмихва след тренировки по мишени.

Първоначално полицията бе съобщила, че осемте жертви са седем ученици и директорката на училището, но Хаапала уточни, че сред жертвите е училищната медицинска сестра. Той подчерта, че убиецът изглежда не е подбирал специално жертвите си.

"Нищо не го свързва с жертвите освен факта, че са учели в едно и също училище", каза полицейският говорител.

Убиецът използвал пистолет 22-ри калибър. Освен осемте убити има и 11 ранени - възрастен мъж и 10 ученици. След безразборната стрелба нападателят се простреля в главата и по-късно почина в болница.

Началникът на полицията Матти Тохканен обяви, че Аувинен членува в клуб по стрелба и получил разрешително за пистолета си на 19 октомври. Убиецът не е бил криминално проявен и е произхождал от "обикновено семейство", допълни началникът.