Турция няма да води война с никого, категоричен е вицепремиерът Арънч
Турция няма да води война с никого, категоричен е вицепремиерът Арънч / снимка: Reuters, архив

Турция няма намерение да започва война с никого и ще действа само в съответствие с международното право. Това заяви вицепремиерът Бюлент Арънч след като неин самолет беше свален от Сирия миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Той предупреди, че свалянето на разузнавателния самолет няма да остане безнаказано. „Каквото е необходимо да бъде направено, определено ще бъде направено в рамките на международното право. Нямаме намерение да започваме война с когото и да било. Нямаме такова намерение”, подчерта Арънч, цитиран от БТА.

Турция ще настоява НАТО да смята свалянето на нейния военен самолет от Сирия за атака срещу целия алианс, съобщи още Арънч, цитиран от АП. По думите му Турция ще поиска НАТО да гледа на въоръжената атака съгласно чл.5 от северноатлантическия договор, според който атака срещу един от членовете на алианса ще се възприема като атака срещу всички членове.

Междувременно по-рано беше съобщено, че сирийските сили са стреляли и по още един турски самолет, който търсел разузнавателния Ф-4, свален от Сирия миналата седмица. Вторият самолет обаче не бил свален, уточни турският вицепремиер.