Осъден гръцки гражданин ще напусне турски затвор и ще излежи остатъка от присъдата си в Гърция, за да присъства на погребението на 28-годишния си син, Николас Налбандис, който загина при сблъсъка на два влака в прохода Темпе, Централна Гърция, на 28 февруари, съобщават гръцките медии.

Катастрофата причини смъртта на общо 57 души.

Решението за преместването на бащата в гръцки затвор е било одобрено от министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след телефонен разговор с гръцкия си колега Никос Дендиас в понеделник, съобщи гръцкият адвокат по наказателно право Алексис Куяс, цитиран от телевизия Мега.

Миналата седмица затворникът е подал молба до турския затвор да му бъде разрешено да присъства на погребението на сина си, предаде АНА-МПА, като се позовава на дипломатически източници.

Призив към турската държава за освобождаването му публикува и негов роднина в социалните медии, съобщи в електронното си издание в. „Катимерини“. Той разказа, че синът на осъдения, Николас, е бил машинист от 2 години, „доволен от работата си“, „с усмивка на лицето", „боец, работещ от малък“. По време на фаталната катастрофа той не е бил на работа, а е пътувал във влака като пътник. 

След като Дендиас обсъдил въпроса с турския си колега в понеделник, той се обадил лично и на семейството на загиналия, за да ги информира за решението.

Новината за смъртта на 28-годишния мъж беше съобщена от неговата дългогодишна партньорка с трогателен пост с тяхна обща снимка в социалните мрежи: „Душа моя, чакам те да се върнеш тук. Да сбъднем мечтите си. Тук съм и чакам...“

В разговор с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу гръцкият министър на защитата на гражданите изрази удовлетворението си от положителния резултат в отговор на хуманитарната молба за екстрадирането на бащата на машиниста.
Мелина Христова/БТА