/ БГНЕС
Американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород, съобщиха световните информационни агенции.

„Те установиха основата на нашето разбиране за това как нивата на кислород влияят на клетъчния метаболизъм и физиологичната функция“, каза журито от Нобеловия комитет към Каролинския медицински институт и добави, че техните открития „проправят пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания“.

Започва Нобеловата седмица

Церемонията по награждаването на победителите ще се проведе според традицията на 10 декември, в деня на смъртта на основателя на Нобеловите награди - шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Четири от петте премии, които той завещава, обикновено се присъждат в Стокхолм. Наградата за мир, според волята на нейния основател, се присъжда в Осло, също на 10 декември. Сумата на всяка от Нобеловите награди за 2018 г. е 9 млн. шведски крони.

Проф. сър. Питър Ратклиф е роден през 1954 г. в Ланкашир. Той завършва медицина в Кембридж и след като работи в няколко лондонски болници специализира нефрология в Оксфорд. През 1990 г. започва да работи върху клетъчната реакция към хипоксията, специализира молекулярна биология и основава лаборатория, изследваща хипоксията при рака и болестите на съдовата система. Сега работи в Оксфордския университет и института "Франсис Крик" в Лондон.

През 2014 г. получава рицарско звание за принос към клиничната медицина. Почетен член е на Американската академия на науките. Сред многото му спечелени награди са "Уайли", "Ласкер" и "Масри".

БГНЕС


Проф. Уилям Кейлин младши е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Завършва медицина в университета "Дюк", след това работи в университета "Джонс Хопкинс", специализира онкология в раковия институт "Дейна-Фарбър". През 1992 г. създава собствена лаборатория в "Дейна-Фарбър", в която изследва наследствени форми на рака. През 2002 г. става професор в Харвардското медицинско училище.

Лауреат е на наградите "Уайли", "Ласкер" и "Масри", както и на много други отличия.

БГНЕС

Проф. Грег Л. Семенза е роден през 1956 г. в Ню Йорк. Завършва Харвардския университет, а докторска степен защитава в университета на Пенсилвания. Работи в университета "Джонс Хопкинс" като професор по педиатрия, радиационна онкология, биохимия, медицина и онкология. Директор е на съдовата програма в Института по клетъчно инженерство. Лауреат е на наградите "Уайли", "Ласкер" и др.
БТА, БГНЕС