Трима души пострадаха от бикове на фестивала в Памплона
Трима души пострадаха от бикове на фестивала в Памплона / Guliver/Getty Images

Двама американци и един британец пострадаха от рогата на бикове по време на първата гонка на фестивала Сан Фермин по улиците на испанския град Памплона, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Други осем души от участниците в тържествата получиха по-леки наранявания. В ранните утринни часове бикове, селектирани за бикоборство, с тегло половин тон, бяха пуснати по калдъръмените улици на града. Пред тях бягаха смелчаци, като лудата надпревара продължи 2 минути и 23 секунди.

Страховитите животни тъпчеха всичко по пътя си по дългия 848 метра маршрут, водещ до арената, където по-късно ще участват в кориди.

30 годишен британец беше намушкан между краката на нивото на перинеума. Пострадаха и двама американци - единият, на 38 години, получи нараняване под мишницата, а другият, на 27 години, се отърва с по-леки повърхностни рани. Другите осем пострадали станаха жертви на травми и контузии.

Опасният ритуал на фестивала Сан Фермин в Памплона е предизвикал смъртта на 15 души от началото на провеждането му през 1911 година. Последният загинал бе 27-годишен испанец през 2009 година, припомня агенцията. Тържествата с гонките с бикове ще продължат до 14 юли.

Източник: БТА