Тревога в САЩ заради влошаване на религиозните свободи в Ирак
Тревога в САЩ заради влошаване на религиозните свободи в Ирак / снимка: BGNES

Влошаването на ситуацията с религиозните свободи в Ирак и насилието на верска основа в близкоизточната държава е обезпокояващо, смята американска правителствена комисия, която публикува доклада си за религиозните свободи по света, предаде Франс прес.

В доклада на Американската комисия за религиозните свободи по света за първи път Ирак попада в списъка на държавите, които трябва да бъдат обект на наблюдение.

"Въпреки че недържавни фактори, най-вече сунитски бунтовници, са отговорни за голяма част от насилието на верска основа в Ирак и за нарушаването на правата на човека, иракското правителство също носи част от вината", се отбелязва в доклада.

Комисията смята, че правителството в Багдад е извършило нарушения на правата на човека чрез своите сили за сигурност. Сред тези нарушения са арестите на произволен принцип, мъченията на задържаните, удължаване на арестите, без да се спазват юридическите процедурите и извънсъдебни екзекуции. Тези нарушения са извършени както спрямо сунитски бунтовници, така и срещу обикновени сунити, които са станали обект на тях само заради религиозната си принадлежност, се посочва в доклада.

Според Комисията иракското правителство толерира също и нападенията на верска основа и потъпкването на религиозните свободи, извършени от шиитски въоръжени групировки.

Комисията препоръча ако догодина ситуацията в Ирак във връзка с религиозните свободи не се подобри, тогава страната да бъде вписана в нейния така наречен черен списък. В доклада си Комисията засега е препоръчала в този списък да останат или да

бъдат вписани Северна Корея, Еритрея, Иран, Пакистан, Китай, Саудитска Арабия, Судан, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам.

В списъка с държавите за наблюдение, редом с Ирак, са и Афганистан, Беларус, Египет, Бангладеш, Куба, Индонезия и Нигерия.