/ iStock/Getty Images
Изследователи оповестиха поредния изненадващ експеримент в стремежа да спасяват човешки животи с органи от генетично модифицирани прасета, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Този път хирурзи от Алабама са трансплантирали бъбреци от прасе на човек в мозъчна смърт - репетиция стъпка по стъпка за операция, която се надяват да изпробват при живи пациенти, вероятно по-късно през годината. Съобщението идва малко след извършването на първата трансплантация на свинско сърце на пациент, този път в съзнание.

трансплантация прасе
БТА

За първи път трансплантираха успешно сърце от прасе на човек (СНИМКИ)

Подобни постижения в областта на трансплантациите на животински органи на хора, наричани още ксеноприсадки, насочват към възможно решение на хроничния недостиг на донорски органи. "Тези резултати са забележително постижение за човечеството и въвеждат ксеноприсадките в клиничната сфера", пишат авторите на изследването от университета на Алабама в Бирмингам.

Свински бъбрек вече беше трансплантиран на човек в мозъчна смърт от екип от Нюйоркския университет на два пъти - на 25 септември и 22 ноември 2021 г. В случая обаче присадките, свързани с крайник, бяха поставени извън тялото, за да могат да бъдат наблюдавани и да бъдат взети проби.

Операцията, за която учените съобщават сега, е извършена на 30 септември 2021 г. Два бъбрека от генетично модифицирано прасе са поставени в тялото на 57-годишен мъж, чиито органи не могат да бъдат дарени на друго лице, въпреки желанието му. "Трансплантираните бъбреци филтрираха кръв, произвеждаха урина и, което е важно, не бяха отхвърлени незабавно", се посочва в изявлението, направено от университета.

трансплантация прасе
БТА


След 40 години глухота: Майка чу за първи път гласовете на децата си (ВИДЕО)

И двата органа са останали жизнеспособни, докато експериментът не бил спрян 77 часа по-късно. Учените гарантират, че настоящата хирургична операция е близка до клиничната реалност. Те възнамеряват скоро да проведат опити върху пациенти и след това да се надяват на зелена светлина от регулаторните органи.

Прасето, чиито бъбреци са били използвани, е претърпяло 10 съществени генетични модификации, за да станат органите му съвместими с човешките.
БТА