Томислав Николич е възприеман като „идеологически наследник на Милошевич”
Томислав Николич е възприеман като „идеологически наследник на Милошевич” / снимка: Reuters
Томислав Николич е възприеман като „идеологически наследник на Милошевич”
53675
Томислав Николич е възприеман като „идеологически наследник на Милошевич”
  • Томислав Николич е възприеман като „идеологически наследник на Милошевич”

Кандидатът на дясната Сръбската прогресивна партия Томислав Николич е новият президент на Сърбия. Той спечели втория тур на президентските избори в западната ни съседка срещу своя предшественик - кандидатът на Демократическата партия Борис Тадич. Николич спечели вота само с 3% пред своя съперник. Загубата на про-европейски настроения Тадич може да означава, че евроинтеграцията на Белград може да се забави, обясняват някои коментатори. Въпреки традиционната си националистическа позиция обаче първите думи на Николич към сръбския народ след победата бяха, че "Сърбия няма да се отклонява от европейския си път".

Сръбски знамена се развяваха и автомобилни клаксони свиреха по улиците на сръбската столица Белград след като стана ясна победата на Томислав Николич. Националистът спечели 50.2% от гласовете срещу 46.8% на досегашния президент Борис Тадич, като 3% бяха невалидните гласове. След победата си 60-годишният Николич определи Сърбия като модерна държава и обеща да си сътрудничи "с всички": "Сърбия няма да се отклони от европейския си път и страната ни желае да защитава своя народ в Косово - аз ще изпълня това свое обещание. Помнете, че тези избори не бяха референдум "за" или "против" Европейския съюз, ами целяха да бъдат уредени вътрешносръбските проблеми, които бяха създадени от Демократическата партия на Борис Тадич."

Това становище на Николич е особено притеснително за политическите му врагове, тъй като той е бивш съюзник на Слободан Милошевич - сръбският президент по време на Югославските войни през 90-те години. Поради това и крайнодясното му минало, Николич се възприема от много хора като идеологическия наследник на Милошевич.

Според политолози, цитирани от сръбската агенция Танюг, Николич дължи победата си на високия брой невалидни бюлетини, както и на ниската избирателна активност, от 46%. Победата на Николич идва две седмици след парламентарните избори в страната, в които коалицията на Николич зае първото място с 24% от гласовете, срещу 22% за Тадич. Според политолозите партията на Николич все пак ще трябва да намери начин да съжителства със своите политически врагове, тъй като проевропейските партии имат мнозинство в новия състав на Скупщината. Съответно те считат за съвсем реална коалиция между партиите на Николич и на Тадич. Политолозите също смятат, че победата на десните и ниската активност са били по-скоро израз на протест срещу Тадич, който се възприема като твърде силно насочен към Запада.

Бившият ултранационалист Николич получи поздравления от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. В общо изявление европейските държавници подчертаха, че Сърбия "ще трябва да демонстрира, че спазва духа на сътрудничество и помирение в региона" и че е "належащо реформаторската инерция в страната да продължи".

В началото на май имаше и местни избори в Сърбия. В трите най-големи града в страната резултатите бяха следните: в Белград кандидатът на Демократическата партия Драган Джилас спечели 35% срещу 25% на Николич, в Нови Сад демократите също записаха победа с 19% срещу 16% за националистите, а в Ниш Николич спечели със 17% срещу 15% на демократите.