/ gettyimages
Тайван се ангажира да засили отбраната си и да работи със Съединените щати, заяви външното министерство в четвъртък, дни след като кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше цитиран да казва, че Тайван трябва да плаща, за да бъде защитаван, пише Reuters.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки, и Вашингтон е задължен по закон да предоставя средства за отбраната на острова.

Правителството на Тайван превърна модернизацията на отбраната в свой приоритет, включително разработването на собствени подводници, и неведнъж е заявявало, че сигурността на острова е в собствените му ръце. Бюджетните разходи за отбрана за тази година възлизат на 2,5 % от брутния вътрешен продукт на страната, което е исторически максимум.

В разговор с репортери в Тайпе Куою Чиао, заместник-ръководител на отдела за Северна Америка в тайванското външно министерство, заяви, че Тайван и Съединените щати споделят универсалните ценности на демокрацията, свободата и правата на човека и имат взаимноизгодни икономически отношения.

„Ето защо Тайван отдавна се радва на междупартийна и междуправителствена подкрепа в Съединените щати“, каза той, като отказа да коментира директно забележките на Тръмп.

„В бъдеще ще продължим да работим заедно със САЩ и сродни държави, за да укрепим националните си отбранителни способности и съвместно да поддържаме мира и стабилността в Тайванския проток“, добави Чиао.

В сряда главният съветник по националната сигурност на Тръмп заяви, че Тайван трябва да увеличи значително разходите си за отбрана в условията на потенциална китайска агресия.

Късно в сряда управляващата партия на Тайван заяви, че коментарите на Тръмп по отношение на острова не са нищо повече от надежда, че Тайван ще покаже същата решимост да защитава собствената си сигурност, както Япония, Южна Корея и Европейския съюз.

„Китай е най-голямата заплаха за Съединените щати; това е консенсусът на Демократическата и Републиканската партия“, заяви в изявление генералният секретар на Демократичната прогресивна партия на Тайван Лин Ю-чан. „Сега е най-добрата ера за отношенията между Тайван и САЩ.“

За разлика от Япония и Южна Корея, Тайван и Съединените щати нямат официално споразумение за отбрана, като предишният договор беше прекратен през 1979 г., когато Вашингтон промени дипломатическото си признаване към Пекин.

Тайван има изоставане в доставките на оръжия от САЩ на стойност около 19 млрд. долара, които американски официални лица и политици многократно са обещавали да ускорят.

Пекин никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол. Президентът Лай Чинг-те, който твърди, че само тайванският народ може да реши своето бъдеще, многократно е предлагал преговори, но е получавал отказ.

Президентът на САЩ Джо Байдън разтревожи китайското правителство с коментари, които сякаш подсказваха, че САЩ ще защитят Тайван, ако той бъде нападнат, което е отклонение от дългогодишната американска позиция на „стратегическа двусмисленост“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters