Китай използва военните си учения в близост до Тайван, за да се подготви за инвазия на острова, заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву, предаде Франс прес.

Според тайванския министър Пекин цели промяна на статуквото в Азиатско-тихоокеанския регион. 

"Китай използва ученията и военната си пътна карта, за да се подготви за инвазията на Тайван", изтъкна Джоузеф Ву на пресконференция в Тайпе.

Изстреляните от Китай към Тайван ракети са паднали в японски води

"Истинската цел на Китай е да промени статуквото в Тайванския проток и в целия регион", каза още министърът.

Тайван започна днес да провежда обявени по-рано артилерийски учения на фона на продължаващите военни учения на Китай в близост до острова, предаде ДПА.

Провеждането на артилерийските учения бе обявено в края на юли, като целта им е да симулират отбрана срещу евентуална атака на китайските въоръжени сили, отбелязва ДПА.

Тайванските учения, които са част от ежегодни учения на Тайван, ще продължат днес, утре и вдругиден. Провеждането им е съпътствано от повишено напрежение в региона, като Китай заяви, че ще продължи с ученията, които провежда на север, на югозапад и на изток от Тайван.

Белият дом: Действията на Китай близо до Тайван са проява на безотговорност

Първоначално китайските въоръжени сили бяха обявили, че ученията им ще приключат в неделя. Понастоящем не е обявена датата, на която те ще приключват.

Тайванското външно министерство разкритикува решението на Китай да удължи срока на ученията си в близост до Тайван.

Китай използва военните си учения в близост до Тайван, за да се подготви за инвазия на острова, заяви днес тайванският външен министър Джоузеф Ву, предаде Франс прес.
 
БТА