Пет балистични ракети, изстреляни от Китай в рамките на започналите днес военни учения, вероятно са паднали в изключителната икономическа зона на Япония, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши, цитиран от Ройтерс.

Военните учения - най-големите, провеждани някога от Китай в Тайванския проток, включваха днес поразяване на цели във водите северно, южно и източно от остров Тайван. Маневрите породиха най-сериозното напрежение в района от четвърт век насам.

"За първи път китайски ракети падат в изключителната икономическа зона на Япония", заяви пред репортери Киши. "Вече изразихме категоричен протест по нашите дипломатически канали", добави той.

Китай изстреля ракети в Тайванския проток

Икономическата зона се простира на двеста морски мили от външните граници на японските териториални води. През годините неколкократно ракети на Северна Корея са падали на различни места в тази зона, включително при поредицата от изстрелвания през годината.

Китайските учения се провеждат само два дни след посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси - най-високопоставената визита на американски представител на острова от двадесет и пет години, и само часове след като днес Китай обяви, че отменя планирана среща между външния ѝ министър и колегата му от Япония, недоволен от изявление на Г-7, в което се призовава за мирно уреждане на въпросите, пораждащи напрежение между Пекин и Тайван.
 
БТА