/ БТА
Дървета паднаха върху движещи се превозни средства, кит беше изхвърлен на брега, а фризер, пълен със сладолед, изплува в наводненията при преминаването на тайфуна "Талим" през южните провинции на Китай, предаде Ройтерс.

В китайските социални медии бяха публикувани видеоклипове, показващи падащи и борещи се с ветровете пешеходци, наводнени пътища и очевидци, събрали се в тъмнината около изхвърлен на брега кит.

"Талим", първият тайфун, който навлиза на сушата в Китай тази година, удари късно снощи крайбрежието на провинция Гуандун, като бързо отслабна до тропическа буря.
 
През нощта се премести в залива Бейбу, а малко след полунощ за втори път достигна сушата и се премести в южната част на район Гуанси.
Скоростта на вятъра към 8 часа сутринта е спаднала до максимум 25 м/с (90 км/ч), съобщи Китайската метеорологична служба.

Очаква се бурята да продължи да отслабва и да се разсейва, докато се придвижва на северозапад към Северен Виетнам по-късно днес, съобщи още тя.

След преминаването на "Талим" в Гуандун пожарникари са спасявали пътници, затиснати в автомобилите от паднали клони на дървета, като са разчиствали прегради по пътищата и са помагали на други шофьори да стигнат на безопасно място, съобщават държавните медии.



Близо 230 000 души в Гуандун бяха евакуирани вчера, преди бурята да се засили, съобщи Синхуа. 

Държавните медии съобщиха, че от вчера в град Нанинг в провинция Гуанси са нарушени придвижванията на 35 пътнически влака и са отменени 26 полета. Днес сутринта в Хайнан, островна провинция на юг от Гуандун, жп транспортът постепенно се възстановява, след като вчера бе спрян.
Анелия Пенкова/БТА