Създадена е нова баска сепаратистка групировка
Създадена е нова баска сепаратистка групировка / Reuters

Създадена е нова баска сепаратистка групировка с името "Индепендентистак" /"За независимост"/, предаде Франс прес, като цитира комюнике на организацията, разпространено в югозападния френски град Байон.

Движението твърди, че има 6500 членове. То отговаря на необходимостта да се обединят силите за общи действия за признаване на баската нация и на нейната независимост, гласи комюникето, прочетено пред журналисти от представител на групировката.

Независимостта е единственият начин да бъдат признати и зачитани нашият език, история, култура и природа, както и да определяме съдбата си, изтъква новата групировка. Тя се разграничава от съществуващите баски политически партии и организации. "Готови сме да работим за изработване на преходни демократични рамки и за Северната, и за Южната страна на баските" (съответно във Франция и в Испания), се посочва в комюникето.

Движението отправя призив много хора да излязат по улиците на 4 април, когато баските отбелязват празника на баската родина, добавя АФП.