/ БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък извънредна среща за ситуацията в Идлиб. Това заяви американският посланик в световната организация Ники Хейли, цитиран от ТАСС.
 
“Ще обсъдим развитието на събитията в Сирия в четвъртък, 6 септември, и на 20 септември. На първата среща ще обсъдим химическото оръжие, включително нашите страхове относно запазващата се заплаха от неговото използване от режима на Башар Асад срещу собствения му народ“, каза Хейли на пресконференцията по случай започването на американското председателство в СС на ООН. „Ще получим обновена информация относно политическия процес, в който е необходим напредък със съдействието на ООН и специалния посланик Стафан де Мистура“, добави тя.

Девет цивилни жертви на руските въздушни удари в Идлиб
 
Вчера в Съвета за сигурност вече е имало обсъждане . "Голямото мнозинство иска среща за Идлиб. Към момента ние я планираме за петък в 16.30 часа или 17.00 часа българско време", каза още Ники Хейли.
 
На 25 август руското министерство на отбраната съобщи, че се очаква провокация в Идлиб с използването на химическо оръжие. Според Москва тя се организира с помощта на британските служби и целта е да се обвини правителството на Башар Асад. Провокацията ще послужи за нов удар, който САЩ и техните съюзници да нанесат по правителствените сили.

Тръмп предупреди Асад и неговите съюзници в Сирия да не нападат Идлиб
 
Идлиб е последният голям сирийски регион, който остава в ръцете на различни въоръжени групировки и терористи. По данни на специалния посланик на ООН Стафан де Мистура в този регион се намират около 10 000 бойци на терористичните групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Ал Кайда“. Възстановяването на контрола над провинцията ще сложи край на военния конфликт в Сирия.
 
На 30 август сирийският външен министър Уалид Муалем след преговорите си с руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Сирия ще стигне до край в освобождението на Идлиб, независимо от това, дали Вашингтон и неговите съюзници ще нанесат удар по страната, обвинявайки властите в използването на химическо оръжие.
БГНЕС