/ БГНЕС
Най-малко девет цивилни, сред които пет деца, загинаха днес в резултат на руските въздушни удари срещу сирийската провинция Идлиб, която е последният голям бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Тръмп предупреди Асад и неговите съюзници в Сирия да не нападат Идлиб

"Руските самолети отново бомбардираха провинция Идлиб след прекъсване от 22 дни", посочи пред Франс прес директорът на базираната във Великобритания неправителствена организация Рами Абдел Рахман.

Според организацията ударите са били насочени към 24 района, като са отнели живота на девет души, сред които пет деца от едно семейство, и са ранили десет души.

14 юли: Путин и Ердоган обсъдиха съвместни мерки за разрешаване на кризата в Сирия

Сирия може да избегне най-кръвопролитната си битка до момента, ако президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган спешно разговарят помежду си за уреждане на ситуацията в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.
 
Де Мистура каза, че продължаващите разговори между Русия и Турция имат ключово значение за избягване на нападение срещу Идлиб, но съобщенията за шест въздушни удара днес навеждат на мисълта, че преговорите в Анкара не вървят добре.

Февруари 2018: Русия засили въздушните си удари в сирийската провинция Идлиб
 
Според медийни информации сирийското правителство може да изчака до 10 септември, преди да предприеме атака, което прави планираната за петък среща в Техеран "решаваща". Де Мистура обаче призова Путин и Ердоган да разговарят по телефона преди това и каза, че "времето е от съществено значение".
 
БТА