/ БГНЕС
По телефона двамата са обсъдили и други въпроси от международния дневен ред
Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин са разговаряли днес по телефона и са обсъдили въпроси от международния дневен ред, отделяйки особено внимание на съвместни действия за разрешаване на кризата в Сирия. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
Ердоган смята себе си и Путин за най-опитните политици

"Обсъдени бяха актуални въпроси от международния дневен ред и регионални теми. Особено внимание бе отделено на съвместни мерки за разрешаване на кризисната ситуация в Сирия на основа съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и споразуменията, постигнати във формата от Астана. Контактите ще продължат", се посочва в изявлението.
 
Путин: Отношенията между Москва и Анкара са напълно възстановени

Путин отново е поздравил турския лидер с изборната победа и официалното му встъпване в длъжност. Държавните глави са се договорили да проведат лична среща в края на месеца в Йоханесбург в рамките на срещата на върха на БРИКС, посочи източник от канцеларията на Ердоган по-рано.
 
Ердоган и Путин са изразили също така удовлетворение от хода на изпълнението на различни двустранни проекти, включително "Турски поток" и АЕЦ "Аккую".

През април: „Скъпият приятел Владимир Путин" пристигна в Турция за среща с Ердоган

По отношение на обстановката в Сирия Ердоган е заявил, че споразумението от Астана за ограничаване на конфликта може да бъде заличено, ако сирийските правителствени сили вземат на прицел Идлиб, допълва Ройтерс. "Президентът Ердоган подчерта, че гибелта на цивилни в Дераа е тревожно събитие и каза, че ако режимът в Дамаск извърши нещо подобно в Идлиб, същността на споразумението от Астана може да бъде напълно заличена", посочи източникът.
БТА