Сърбия ще се стреми да поддържа открит въпроса за Косово
Сърбия ще се стреми да поддържа открит въпроса за Косово / снимка: Владислав Велев
Сърбия ще се стреми да поддържа открит въпроса за Косово и ще го повдига на всички международни форуми, каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио Данило Вучетич – извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България.

Той добави, че страната му иска да променя ситуацията единствено с политически средства. Посланик Вучетич каза още, че някои от сръбските посланици по света са временно отзовани в Белград, за да се проведат консултации.

Eто какво още каза пред Дарик посланик Данило Вучетич:

След време може като анекдот може да си разказваме как сърбите са продължили да плащат дълговете на Косово, за да не излезе, че го признават, спирайки плащанията.

Външният дълг на Косово възлиза на 1.8 млрд. долара и през всичките тези години Сърбия е обслужвала този дълг – всеки ден по 100000 долара. Защото смятаме, че това винаги е било част от територията на Сърбия и че трябва да бъде.

Токът ще им спрете ли?

Не вярвам, ние сме великодушни. Не може да се очакват нормални отношения между Сърбия и правителство, което е решило да предприеме сецесия, но не и мерки, които могат да затруднят и без това трудния живот на населението.

Сериозна ли е идеята за религиозен православен съюз с Русия, Гърция и България, както предложи в нашия ефир Андрей Милич?

Не мисля, че има значение това. Позицията на Русия е малко по-различна от тази на Гърция, която е членка на ЕС и на НАТО. Могат да съществуват съюзи само въз основа на някакви съществуващи принципи и съвместени общи интереси, които са реални – икономически, политически, сигурност. В този смисъл смятам, че това не е реално.