/ БГНЕС
Държавният съд потвърди обвинителния акт срещу Ратко Вуйович, Любомир Влачич, Витомир Пепич, Милован Огньович, Горан Вишкович, Желко Дуплянин и Властимир Голян, бивши командири и членове на Армията на Република Сръбска (АРС), за геноцид или убийства, извършени през юли 1995 г. в района на Шекович и Власеница, съобщи "Сараево таймс".

Според обвинителния акт, публикуван от Прокуратурата на Босна и Херцеговина на официалния ѝ уебсайт, те са обвинени в съзнателно предоставяне на помощ на членове на съвместно престъпно предприятие и на различни лица, военни и полицейски части, включително части на корпуса "Дрина", Главния щаб на армията на Република Сръбска, Министерството на вътрешните работи на РС, чийто план е бил да вкарат в затвора и да екзекутират без съд и присъда, а след това да погребат боеспособни бошняшки мъже от анклава Сребреница и да преместят насилствено жените, децата и възрастните хора, като по този начин ги унищожат като цяло.

Седем души бяха арестувани в Босна и Херцеговина за участие в геноцида в Сребреница

Вуйович е обвинен в качеството си на командир на 5-и батальон на Военната полиция на корпус "Дрина", Дуплянин и Вишкович - като членове на това подразделение, а Влачич - като командир на бригада "Бирчан" на АРС, Пепич като заместник-командир на батальона "Бишин" на тази бригада, Огньенович като командир на ротата на военната полиция на същата бригада и Голян като член на 10-ти саботажен отряд на Главния щаб на АРС.

Според едно от обвиненията в обвинителния акт в средата на юли 1995 г. са убити мъже и момчета, които са били доведени на мястото на пещерата "Хашимова рупа", заловени преди това при опит за бягство от Сребреница след 11 юли 1995 г.

В Босна и Херцеговина забраниха отричането на геноцида в Сребреница


Според обвинителния акт на 23 юли 1995 г. 39 бошняци са разстреляни в района на местността "Долин-Краеви", а през втората половина на юли 1995 г. по-малка група души са разстреляни близо до Власеница в местността "Яровлйе".

Обвинителният акт за тези престъпления беше внесен в началото на декември миналата година.
БГНЕС