Съдбата на Стив Фосет остава мистерия
Съдбата на Стив Фосет остава мистерия / netinfo

Съдбата на Стив Фосет остава мистерия. Известният с околосветските си обиколки с балон и самолет американски милионер и любител на приключения е в неизвестност от понеделник вечерта, когато изчезна с малък самолет над щата Невада, предадоха световните агенции.

Операцията по издирването на 63-годишния Фосет ще бъде възобновена след изгрев слънце в четвъртък. От сряда в нея се включи и ултрамодерен самолет.

Спасителите откриха на границата между Невада и Калифорния отломките от самолет, който взеха за едномоторния летателен апарат на Фосет. Впоследствие се оказа, че те са от самолет, разбил се преди няколко години.

Районът в пустинята Сиера Невада, където изчезна Фосет, е известен със силните си и коварни ветрове. Теренът също е неблагоприятен - тесни каньони, високи върхове и пустини.

Според приближени на Фосет той е разполагал с гориво за четири-пет часа и е нямал парашут на борда на самолета си. Проблем за спасителните екипи е, че Фосет не е оставил план за полета.

63-годишният калифорниец е първият човек, обиколил сам света с балон - през 2002 г., и със самолет през 2005 г. През 2004 г. той обикаля света и с яхта, а две години по-късно - с малък самолет без да спира, като измина общо 42 000 километра.

Фосет е поставил общо 116 световни рекорда в областта на авиацията и пътешествията - с балони, самолети, планери, дирижабли и платноходки. Изкачил е 400 върхове, сред които Матерхорн в Швейцария и Килиманджаро в Танзания. Правил е два неуспешни опита за покоряване на Еверест. Фосет е преплувал Ламанша за 22 часа и е прекосил Аляска с кучешки впряг. Участвал е два пъти в автомобилното състезание "24-те часа на Льо Ман".