Светът е готов да помогне на Чили, ЕС дава 3 млн. евро
Светът е готов да помогне на Чили, ЕС дава 3 млн. евро / снимка: Reuters

Светът поднася съболезнованията си на Чили и му предлага помощ след разрушителното земетресение в страната, което причини десетки жертви и предизвика опасност от цунами почти навсякъде в Тихия океан.

Правителството на САЩ се е свързало с чилийското и е предложило помощ, съобщи говорителката на Държавния департамент Меган Матсън, цитирана от Асошиейтед прес. Матсън заяви, че Съединените щати поднасят своите "дълбоки съболезнования и се молят за жителите на Чили". За момента няма данни за пострадали граждани на САЩ, посочи говорителката на Държавния департамент. Тя уточни, че всички 118 служители на американското посолство в Сантяго са добре. Белият дом съобщи, че следи отблизо опасността от цунами и е готов да помогне на Чили "в този час на нужда", предаде Ройтерс, като се позова на неговия говорител Робърт Гибс. Предупреждения за цунами след разрушителния трус бяха отправени на Хаваите и в Калифорния. Американските власти са готови да започнат да евакуират жителите на крайбрежните райони на Хавайските острови.

Руският президент Дмитрий Медведев поднесе съболезнованията си на своята чилийска колега Мишел Бачелет, предаде ИТАР-ТАСС. „Приемете моите искрени съболезнования във връзка с многобройните човешки жертви и разрушенията, причинени от земетресението", написа Медведев в телеграма до Бачелет. Той изрази готовността на Русия да помогне на Чили.

Френският президент Никола Саркози заяви, че е силно развълнуван от трагедията в Чили, предаде Франс прес. Той изрази дълбока солидарност с народа на тази страна. За момента няма данни за загинали френски граждани, но проверките и издирванията продължават, съобщи министърът на външните работи Бернар Кушнер. Той подчерта, че "в съгласуване с партньорите от Европейския съюз, Франция е готова да отговори на исканията на Чили за помощ". Предупреждение за цунами след земетресението бе отправено във Френска Полинезия, отбелязва Франс прес.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро изрази солидарността на своята страна с чилийския народ, предаде Франс прес. В телеграма до Мишел Бачелет той поднася своите съболезнования. Испания "веднага е готова да помогне с всичко, от което ще има нужда", пише Сапатеро.

Във всеки един момент Япония е готова да откликне на молба за помощ от Чили, съобщи премиерът Юкио Хатояма, цитиран от ИТАР-ТАСС. Хатояма прекъсна обиколка в страната, върна се в столицата Токио и издаде заповед да бъде създаден специален щаб във връзка със земетресението в южноамериканската държава. Националната метеорологична служба на Япония прогнозира вълни цунами с височина от един метър около остров Титишима, част от тихоокеанския архипелаг Огасавара, около 13 ч. местно време утре (6 ч. българско време). Силно земетресение в Чили през 1960 г. предизвика вълни цунами, които удариха северния японски остров Хокайдо, където причиниха смъртта на над 140 души, припомня ИТАР-ТАСС.

Европейският съюз реши да изпрати първа спешна сума от 3 млн. евро, за да помогне на Чили, където бе регистрирано земетресение с магнитуд 8,8, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Департаментът за хуманитарна помощ на Европейската комисия е в готовност във всеки момент да вземе спешно решение за първа спешна хуманитарна помощ на стойност 3 милиона евро, за да откликне на най-належащите потребности", допълни Барозу, цитиран от АФП. ЕС е готов "да осигури всякаква възможна помощ, която чилийските власти поискат", допълни председателят на Европейската комисия. "Шокиран съм от мащабите на бедствието", подчерта Барозу и допълни, че поддържа контакт с еврокомисаря за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, която го информира за развитието на обстановката, така че помощта да може да бъде осигурена в най-скоро време.