Страните от Латинска Америка и Карибите учредиха нов регионален блок
Страните от Латинска Америка и Карибите учредиха нов регионален блок / снимкa: Reuters

Страните от Латинска Америка и Карибския басейн решиха на днешната си среща на високо равнище в Канкун (Мексико) да създадат нов регионален блок, който изключва САЩ и Канада, съобщи Франс прес.

Новият проект, предложен от двете най-големи латиноамерикански икономики - Бразилия и Мексико - отразява желанието за алтернатива на учредената през 1948 г. от САЩ Организация на американските държави (ОАД), която много страни от Латинска Америка упрекват, че се влияе от Вашингтон.

Уставът и конкретната структура на бъдещата организация, която може би ще се нарича "Общност на латиноамериканските и карибските държави", ще бъдат определени на следващата такава среща през 2011 г. в столицата на Венецуела Каракас, каза мексиканският президент Фелипе Калдерон преди официалното закриване на срещата. Дискусиите за блока ще продължат и на срещата на върха в Чили през 2012 г., добави той, цитиран от ДПА.

Новото обединение ще работи върху общи проблеми като борбата с бедността и насърчаването на развитието. Идеята е то да представлява и региона при преговори на световно равнище.

Във форума участваха 32-те страни от "Групата Рио" и Общността на страните от Карибския басейн (Кариком).

"Групата Рио" е създадена през 1986 г. в Бразилия като латиноамериканско съответствие на ОАД, но досега тя няма постоянни органи, а разчиташе на лидерски срещи.

"Новият механизъм за политически споразумения" цели да стимулира единството ма държавите в Латинска Америка и Карибския басейн, и в дългосрочен план да ги свърже в официален съюз, гласи комюникето от срещата в Канкун. В съвместното си изявление в края на срещата участниците обявиха, че ще разширят търговските отношения между своите страни и ще се борят заедно с наркотрафика и тероризма.

По време на срещата пролича едно от потенциалните препятствия пред постигането на единство в региона. Президентите на Венецуела и Колумбия Уго Чавес и Алваро Урибе за малко не стигнаха до откровен сблъсък, пише БТА. Подкрепяният от САЩ Урибе разкритикува Венецуела, че е наложила ембарго на вноса на стоки от Колумбия, а левичарят Чавес обвини Колумбия, че е изпратила паравоенна част от около 300 души в пограничен район. След разгорещена размяна на реплики двамата президенти се съгласиха да разрешат несъгласията помежду си чрез диалог и с посредническите услуги на "група приятели", като Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили и Доминиканската република.