/ БГНЕС
Страните от Европейския съюз планират да пуснат в експлоатация около 20 плаващи терминала за втечнен природен газ в отчаян опит бързо да намерят заместител на намаляващите руски газови доставки на прага на приближаващия зимен сезон, пише Асошиейтед прес. 
Предвижда се на терминалите да бъде доставян втечнен газ от други страни, който да бъде преработен в гориво за отопление.

Този план, който предвижда първите плаващи терминали за втечнен природен газ да осигуряват синьо гориво до края на тази година, предизвика тревога сред някои учени. Те се опасяват от дългосрочните последици за околната среда поради използването на тези терминали. Учени предупреждават, че съоръженията "ще увековечат" зависимостта на Европа от природния газ, при чийто добив, транспортиране и изгаряне се отделят метан и въглероден диоксид - газове, които допринасят  за влошаване на глобалното затопляне, отбелязва Асошиейтед прес. 

Някои учени са загрижени, че в края на краищата плаващите терминали ще се превърнат в дългосрочен начин за доставка на природен газ в Европа, в продължение на години, ако не и на десетилетия. Подобен процес може да върне назад усилията за намаляване на вредните емисии от парникови газове в атмосферата. 

Много изследователи в областта на екологията изтъкват, че изграждането на един танкер за пренос на втечнен газ струва средно по около 500 милиона долара, по данни на консултантската компания в сферата на енергетиката "Ристад" (Rystad). Експертите смятат, че е по-добре тези пари да бъдат похарчени за бързо въвеждане на мощности за производство на чиста енергия или за технически подобрения, които биха повишили енергийната ефективност и съответно биха понижили потреблението на енергия.

Голяма част от втечнения природен газ, който Европа се надява да получи, се очаква да бъде доставен от САЩ. На този фон се увеличава броят на терминалите за износ на синьо гориво, които се изграждат по крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ. Много местни жители са разтревожени от увеличаването на полетата за добив на природен газ, защото това води до намаляване на обработваемите площи и до екстремни климатични промени, за които се смята, че са причинени от изгарянето на фосилни горива, пише Асошиейтед прес.  

На този фон Русия спря днес газовите доставки за Европа по "Северен поток-1", основният газопровод, по който се транспортира руско синьо гориво за редица европейски страни. По този начин Москва засилва противопоставянето с Европейския съюз в сферата на икономиката и увеличава опасността от рецесия в някои от най-богатите страни в региона, тъй като индустрията им е силно зависима от използването на природен газ.
БТА