Стотици опозиционери са арестувани в Русия
Стотици опозиционери са арестувани в Русия / Reuters

Руските вътрешни войски задържаха над 500 протестиращи, включително опозиционния лидер Алексей Навални, по време на митинги, оспорващи законността на победата на Владимир Путин във вчерашните президентски избори, предаде Ройтерс.

Опозиционните лидери заявиха, че са събрали 20 000 души на Пушкинския площад в Москва с призив за нови избори и отваряне на политическата система, изработена от Путин през 12-те години, откакто е на власт.

"Те ни ограбиха," заяви пред множеството 35-годишният антикорупционен блогър Навални, преди да бъде арестуван. "Ние сме властта," провикна се той на фона на възгласи: "Русия без Путин" и "Путин е крадец". Три часа по-късно Навални бе освободен, съобщава БТА.

Лидерите на опозицията заявиха, че задържаните са били между 500 и 1000, но полицията сведе броя им на 250 и каза, че в митинга са участвали 14 000 души.

Американският посланик в Русия Майкъл Макфол писа в Туитър, че арестите са обезпокояващи и че свободата на словото и събиранията са универсални ценности.

По-рано през деня хиляди руснаци се събраха на митинги в Москва, за да оспорят победата на премиера Владимир Путин на президентските избори, скандирайки "Срам" и "Русия без Путин", предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Михаил Прохоров, който по предварителни данни е на трето място в изборните резултати, заяви преди да се отправи към площад Пушкин, че не се възприема като опозиция, а като алтернатива. По-рано днес той се срещна с Владимир Путин. На самия митинг той заяви, че ще се бори за свободна страна, в която гражданите гласуват не от страх, а от чувство за собствено достойнство и по убеждения.

Близо 15 000 души участваха в митинга на Манежния площад в подкрепа на премиера Владимир Путин, който бе обявен за победител в президентските избори. Този митинг продължи над 3 часа. След изявленията на политиците на сцената излязоха естрадни изпълнители.

Лидерът на партията "Другата Русия" Едуард Лимонов и 50 негови поддръжници са задържани на Лубянския площад в Москва заради опит за организиране на неразрешен митинг. Един от лидерите на националистите Дмитрий Демушкин и няколко негови поддръжници са задържани заради опит да стигнат до сградата на Централната избирателна комисия и да положат цветя там.

Протестен митинг на Комунистическата партия събра около 200 души на Новопушкинския площад, но приключи за по-малко от 45 минути. Според наблюдатели на площада имало повече журналисти и телевизионни камери, отколкото участници.

Полицията в Санкт Петербург задържа около 70 участници в неразрешен от властите митинг на опозицията пред Мариинския дворец, където се намира законодателното събрание на Петербург и градската избирателна комисия. В митинга участваха около 800 души, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на главното управление на министерството на вътрешните работи в Санкт Петербург и Ленинградска област. Според АП в протеста са участвали около 2000 души.