Парламентът на Казахстан гласува единодушно в подкрепа на конституционни изменения, които ще удължат президентския мандат на седем години и ще променят името на столицата на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на Казахстан замрази заплатите на министри и депутати за пет години

Промените са част от редица политически и икономически реформи, за които президентът Касъм-Жомарт Токаев призова след бурните протести, които разтърсиха страната през януари и отнеха живота на повече от 200 души. Размириците бяха предизвикани от рязкото повишаване на цените на горивата, но отразяваха и широкоразпространеното недоволство от политиката на страната, която повече от 30 години беше доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия.

Промените, приети след две четения от казахстанския парламент, удължават президентския мандат от 5 на 7 години, но забраняват на всеки президент да се кандидатира за втори мандат. Те предвиждат също столицата на страната Нур Султан да върне предишното си име - Астана.

Астана става столица на Казахстан през 1997 г., когато Назарбаев, който ръководи страната в продължение на три десетилетия по времето на Съветския съюз и след като тя получава независимост през 1991 г., я премества там от Алмати.

Президентът на Казахстан: Чужди терористи искаха да извършат държавен преврат в родината ни

След като той се оттегли през 2019 г., неговият приемник Токаев предложи тя да бъде наречена Нур Султан в чест на Назарбаев, който запази огромно влияние като ръководител на управляващата партия и на Съвета за сигурност на страната.

Токаев обаче го отстрани от тези постове след смъртоносните размирици през януари, които се дължаха отчасти на недоволство от властта, която Назарбаев все още упражняваше, и обяви мащабни реформи.
БТА