Станишев: Замразяването на преговорите с Турция е справедливо решение
Станишев: Замразяването на преговорите с Турция е справедливо решение / netinfo

Решението на външните министри на Европейския съюз да замразят частично преговорите с Турция е справедливо и обективно. Така премиерът Сергей Станишев коментира една от най-важните теми, които държавните ръководители на страните-членки на ЕС обсъждат в момента на срещата на върха в Брюксел. Очаква се европейските лидери да приветстват в официален документ присъединяването на България от 1 януари 2007 година.

В проекторешението, което ще бъде гласувано от европейските лидери след края на срещата на върха се казва, че „Европейският съвет приветства топло България и Румъния като членки на Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Тяхното присъединява бележи успешния край на петото разширяване”.

След 1 януари България е готова да се включи пълноценно в дискусиите за бъдещето на ЕС, каза българският министър-председател Сергей Станишев преди началото на официалната сесия на държавните и правителствени ръководители.

Помолен от Дарик радио да коментира частичното замразяване на преговорите с Турция, Станишев отговори, че България е заинтересована от европейската перспектива и демократичното развитие на всички български съседи по отношение на Западните Балкани:

„Решението на външните министри на ЕС да замразят частично преговорите с Турция е справедливо и обективно. Процесът не спира, но дава ясен знак, че ако Турция иска да бъде пълноправен член на ЕС, Турция трябва да спазва ангажиментите, които сама е поела”, каза Станишев.

По повод писмото на финландския евродепутат Ари Ватанен с искане за преразглеждане на сроковете, в които 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да престанат да функционират, Сергей Станишев бе категоричен, че България има подписан договор с ЕС, който трябва да бъде спазен.

Първата работна сесия на държавните и правителствени ръководители приключва в 20 часа българско време. След това европейските лидери ще участват в работна вечеря, която по протокол ще продължи два часа.