Спорът за името спъна Македония за НАТО
Спорът за името спъна Македония за НАТО / снимкa: БГНЕС
Македонските журналисти напуснаха демонстративно пресконференцията на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер в Букурещ, след като стана ясно, че пактът няма да покани Македония за членство в Алианса. България изрази съжалението си, че не е било постигнато разбирателство в Алианса за поканата на Македония и призова спорът за името да бъде решен колкото се може по-бързо.

Признаваме упоритата работа, която извърши Македония и усилията й да построи мултиетническо демократично общество, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер. Покана ще бъде изпратена към Македония, когато се постигне взаимно съгласие за името й с Гърция. След тези думи на генералния секретар на НАТО македонските журналисти напуснаха демонстративни неговата пресконференция. По-късно бе взето решение македонската делегация да напусне Букурещ.

Пред Дарик говорителят на македонската делегация Ивица Боцевски заяви: „Това е тъжен ден за НАТО и за всички страни-членки на НАТО, защото Македония изпълни критериите за членство, но не сме поканени заради южната ни съседка”.

Ето как българският премиер Сергей Станишев коментира ситуацията с Македония:

„Бих искал да изразя моето съжаление, че не беше постигнат консенсус по отношение на кандидатурата на Република Македония, както знаете заради проблема с името и споровете между Гърция и Македония”.

Според Станишев е даден ясен политически знак, че Македония е отговорила на всички критерии за членство и единственият проблем е спорът с Гърция за името й. Реши ли се спора за името, Македония ще получи покана за членство, без да има нужда да се прави нова среща на върха, заяви Станишев.

По настояване на България в специална декларация е записано, че НАТО приканва двете държави за бързи преговори и за намиране на решение по въпроса за името, разбира се с посредничеството на ООН.

Обезкуражаването на Македония носи рискове за региона и за вътрешнополитическата стабилност на страната, коментира още българският премиер.

Покани за членство в пакта в Букурещ получават други две балкански държави – Албания и Хърватия. Алиансът започва активен диалог и с Босна и Черна гора и това е първата крачка към пълноправно членство. Що се отнася до Украйна и Грузия – там трябваше да бъде даден активен план за действие. Такъв обаче засега двете държави не получават, въпреки че има консенсус между държавите членки на Алианса да се продължи съвместната работа с тях и още от утре едва ли не започват и консултации за отстраняването на всички проблеми.

Решено бе следващата среща на върха на пакта да бъде през 2009 година във Франция и Германия.